Recept från gården

Strands gård

Mat direkt från bonden

Majs


Koka i lättsaltat vatten 7-8 minuter. ät med smör och örtsalt.


Grilla på grill eller i varmluftsugn tills majsen fått fin färg och börjat poppa i ca 10 minuter.


Gratinerad majs med bacon. Färska eller lätt kokta majskolvar viras rikligt om med hyvlade skivor av god ost eller baconskivor. Grillas eller gratineras 10 - 15 minuter. Vänd ofta.

Snabbmat: lägg en majskolv i micron och kör full effekt ca 4 min.


Majssoppa: Koka vatten, lök, vitlök, buljong och majskorn 20 min. Krydda med cayenne eller tabasco. Mixa. Tillsätt en burk Creme Fraiche, salt och peppar. Toppa ev. med knaperstekt bacon.


Majsbröd: Utgå från recept på italienskt matbröd, tillsätt mixade majskorn från 2-3 kolvar direkt i degen. Brödet får en fin gul färg.

Ugnsbakade rödbetor med fetaost


Skala och klyfta färska rödbetor.
Lägg i en ugnsform med olivolja i botten.
Strö över grovsalt och fetaost.
Gratinera i ugn 250grader ca20-30min (tills rödbetorna blivit mjuka)

Rysk rödbetssoppa/Borsjtj 4port
400g färska rödbetor
2st gula lökar
2st morötter
250gr vitkål
2msk smör
1,2l kött eller grönsaksbuljong
1-2msk vinäger
Riv rotsakerna och löken i matberedare,(spar en rödbeta till slutet), fräs tillsammans med smör i en gryta. Häll på buljong och låt koka på svag värme 20-30min. Tillsätt sista rödbetan, smaka av med vinäger, salt och vitpeppar. Servera med en klick crème fraiche eller yougurt.


Inlagda rödbetor ca 2kg


Skölj rödbetorna väl, låt rotspets och skal vara kvar. Koka dem nästan mjuka, ( ungefär som potatis ). Spola dem med kallt vatten och gnid av skalet. Koka lag.
1l vatten eller kokspad
1 ¼ dl ättikssprit
3dl socker
10 kryddnejlikor. Koka ihop allt samman.
Skiva rödbetorna och lägg i rena glasburkar, häll över den heta lagen och förslut omedelbart. Ställ burkarna upp och ner tills de kallnat. Förvara svalt. Låt stå några dygn före servering.

Vegetarisk pastasås 4port


2-3 stora morötter
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 burk krossad tomat
Ca 1dl matlagningsyogurt
Salt och vitpeppar.
Riv moroten grovt, hacka lök och vitlök. Fräs allt i en panna. Häll på tomaterna och yogurt, koka ihop och smaka av. Serveras till pasta.

Morotspaj med fetaost 4port


1 sats pajdeg
Fyllning:
500g morötter
4dl lätt crème fraiche
1tsk salt
2 ägg
1 stor vitlöksklyfta
1dl riven ost
150g fetaost
Ev. svarta oliver
Sätt ugnen på 200 grader. Gör pajdeg enl. grundrecept, förgrädda ca 10 min. Skal och finriv morötterna. Vispa ihop ägg, crème fraiche och salt, pressa i vitlök. Vänd ner morötter och ost. Fördela blandningen i pajskalet, tryck ner fetaostbitar och oliver. Grädda ca 40 min. Garnera med färsk timjan.


Morotskaka


150 grader, 50 min (Dubbelsats)

Botten:
4 ägg
3dl Socker
2dl Olja
0,5kg morötter, rivna
4dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
1tsk Vaniljsocker
2tsk Bikarbonat
2msk Kanel

Kräm:
200g Philadelphiaost
1pkt Florsocker
100g Smör